Företaget


Företagets inriktning är i huvudsak mot äldre byggnader, där du som kund vill ha fönstren renoverade på ett traditionellt sätt med linoljefärg och linoljekitt. Dock är jag inte omöjlig och kan jobba med nyare hus och andra produkter, men jag är mest hemmastadd i det rent byggnadsvårdsmässiga arbetssättet.

Fönster är basen i verksamheten, men vissa andra snickerier kan utföras. Verksamheten utvecklas hela tiden. Se under fliken "Referenser" för att se andra jobb som jag gjort. Och hör gärna av dig med dina frågor!


Vid förfrågning om fönsterrenovering, skicka gärna ett mail med lite bilder på fönstren och ungefärliga mått, så återkommer jag så snart jag kan.

Stefan Johansson


Före detta brevbärare som efter en djup svacka i livet halkade in på fönsterrenovering och byggnadsvård år 2016. Brinner för återbruk och renovering i alla dess former, men har riktat in mig på trä i första hand. Känslan av att plocka fram det ursprungliga ur något som försummats under många år, är verkligen häftig. Nästan alltid är det fortfarande lika bra kvalitet på träet under all smuts, rost och färglager som lagts på under decennierna som gått. Och då är det bara att olja, kitta om och måla på med ny färg. Ett lysande exempel på det, är det stora mörkbruna halvmåne-fönstret som syns här ovanför. Färglagren var nästan 10mm tjocka på sina håll och dom vackra profilerade spröjsen hade försvunnit därunder färgen. Men sakta skrapade vi bort alltihop ner till trärent och därunder dolde sig ett fantastiskt hantverk, tillverkat kanske nån gång runt sekelskiftet 1700-1800. Vi lagade bågen, oljade den och satte sedan i vackra munblåsta glas och fönstret återfick sin forna glans.  

Jag är till stora delar självlärd, men har haft möjlighet att lära mig av ett par andra erfarna snickare i hur man renoverar, lagar och tillverkar fönster. Bland annat via Nolby gårds intresseförening i Alingsås som samverkar med byggnadsvårdsbutiken Hus till hus. Jag har också sedan februari 2019 haft ett nära samarbete med Manne Swedberg som är en välkänd kursledare på Nääs byggnadsvård i Floda och dessutom mycket skicklig snickare. Det är i hans nybyggda verkstad utanför Arentorp, som jag hyr in mig för närvarande. I september 2020 startade jag mitt företag.